Bravčové mäso v mlieku
- počet porcií: 6
- príprava: 12 hod a 30min
- dusenie: 2 hod.

Postup
Vrch mäsa si nakrojíme na niekoľko pásikov (nie hlboko). Zmiešame zmes z cesnaku, zeleru, cibulky, bobkového listu, klinčekov, šalvie a rozmarínu vtlačíme do nakrojených časti. Olejom pokvapkáme vrch. Môžeme ho pridať aj do zmesi. Zvyšok zmesi rozotrieme po celom mäse. Prelejeme bielym vínom a zakryjeme fóliou. V takomto náleve necháme mäso nažiť aj 12 hodín v chladničke.
Na druhý deň mäso opiečieme z každej strany do zlatista. Marinádu si precedíme a vylejeme do hrnca, v ktorom budeme mäso daľej pomaly dusiť. Po opečení si mäso vytiahneme na dosku a nakrájame na plátky. Takto nakrájané mäso vložíme späť do hrnca k marináde a zalejeme mliekom. Privedieme do varu a následne necháme pomaly dusiť cca 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou.
Suroviny:
- 1 kg bravčového mäsa
- 1l mlieka
- 2-5 strúčkov cesnaku
- 2 plátky zeleru
- 1 ks bielej cibule
- 3 ks bobkového listu
- Klinčeky
- Stonka šalvie alebo rozmarínu
- 100 ml bieleho vína
- 2 Pl olivového oleja
- Soľ
