Slané pletienky

  • počet ks: 2
  • príprava: 60min
  • pečenie: 45min
Slané pletienky

Postup

Z múky, zakysanky, oleja, žĺtka, soli a pripraveného kvásku si vypracujeme jemné cesto. Cesto musí byť elastické a pružné.

Cesto rozdelíme na 6 častí. Narežeme si malé kúsky, ktoré vyšúľame na pásy a zapletáme ako vrkoč. Takto zapletené pletienky preložíme na plech a necháme nakysnúť cca 30 min. Po nakysnutí potrieme pletienky potrieme bielkom a môžeme posypať hrubou soľou, rascou, sezamom, chia semiačkami, kmínom, makom.

Pečieme 180°C 20 – 30 min.

Kvások:

Zohrejeme mlieko, pridáme čerstvé droždie, lyžičku kryštálového cukru a posypeme trochou múky. Necháme kysnúť 5-10 minút.

Suroviny:

  • 100 ml mlieka
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 Pl  hladkej múky
  • 1 čl kryštálového cukru
  • 200 ml zakysanky
  • 2 čl soli
  • 100 ml oleja
  • 1 žĺtok
  • 500 – 600 g hladkej múky
decor

Zadajte svoj email a vychutnajte si čerstvé novinky a akcie!

Príhlasením na newsletter súhlasíte so spracovaním osobných údajov.